Głównymi celami konkursu są: kultywowanie, propagowanie, a także pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej, promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu, promowanie bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
W składzie sądu Konkursowego zasiedli: Przewodnicząca Rady Gminy Brańszczyk Ewa Wielgolaska, ks. Proboszcz Jerzy Brzeziński, Anna Błońska, Andrzej Skłucki oraz Tadeusz Kruszewski.
Jury po dokonaniu oceny wyglądu i degustacji dostarczonych potraw wyłoniło 3 laureatów konkursu w dwóch kategoriach.
Kategoria I- Koła Gospodyń Wiejskich
I miejsce – „Sakwy nafaszerowane złotem naszego regionu” – KGW PORĘBIANKI
II Miejsce – „Kotlety gryczane z sosem borowikowym”- KGW TURZYNIACY
III Miejsce – „Zapiekanka z kaszy gryczanej” – KGW SAMI SWOI
Kategoria II indywidualna
I miejsce – „Polędwiczki nadziewane kaszą gryczaną” – Elżbieta Pieńkos
I miejsce – „Kotlety gryczane z cielęciną” – Renata Łapińska
II miejsce – „Kasza gryczana z kogutem w kwiecie dyni”- Monika Bloch
Wyróżnienie – „Smaki jesieni – gryczane ciasto ucierane z gruszkami i migdałami” – Milena Pawłowska
Przechodnie trofea, nagrody i podziękowania wręczyli: Wójt Gminy Brańszczyk prof. Wiesław Przybylski, Przewodnicząca Rady Gminy Pani Ewa Wielgolaska oraz Sekretarz Gminy Pani Beata Wójcik. W ubiegłym roku trofeum, drewnianą „Kurpiankę” zdobyło KGW „Kolorowe Babeczki” z Udrzynka. W tym roku do pary dołączyła druga rzeźba – „Kurp”. Para drewnianych rzeźb wykonanych przez Pana Stanisława Kądzielę, Panią Annę Pieńkos i Leszka Rakowskiego trafiła do KGW „Porębianki”.
To były wyjątkowe dożynki w Brańszczyku. Moc atrakcji, fantastyczna atmosfera, wspaniałe zespoły, atrakcyjne nagrody na loterii oraz pyszne dania zgromadziły tłumy ludzi jakich dotąd nie było w Brańszczyku. Dziękujemy, że byliście z nami! Do zobaczenia za rok!